Project in de kijker

Egliseum – Ieper

In het hart van de historische stad Ieper vindt men het Egliseum. De naam is een samenvoeging van “église” en “museum”, meteen de twee kernideeën die schuilgaan achter dit project.

In 1922 werd, naast het Karmelietenklooster, op de restanten van de oude kloosterkerk een nieuw kerkgebouw gebouwd naar het ontwerp van architect Jules Coomans. Na het vertrek van de paters in 2003 kreeg het kloostergebouw een tweede leven in de vorm van een woonerf. De kerk daarentegen stond tot 2007 leeg eer ze opgekocht werd om er een uniek concept in te realiseren.

Van eredienst naar feest
Envinyatar bvba was het brein achter het concept om de kerk om te vormen tot een multifunctioneel platform van 1500 m2 voor zowel tentoonstellingen als evenementen allerhande. De vertaling van dit idee naar een ontwerp werd toevertrouwd aan Theunynck – Knockaert Architecten.
De basis voor het ontwerp was de originele waarde en het karakter van het gebouw. Alle bouwkundige ingrepen en de volledige technische installatie om van deze kerk, het beoogde platform te maken, moesten “onzichtbaar” gebeuren.

Respect voor authenticiteit
De nieuw toegevoegde elementen die noodzakelijk waren voor de nieuwe fucntie van het gebouw vinden hun link met bestaande. Voor de gekleurde beglazing zoals aan het inkomsas en in het barmeubel, werden de basiskleuren van de bestaande glasramen gebruikt. Het vakmanschap van toen, waarbij de kleurvlakken van elkaar gescheiden worden door loodstrips, kreeg een vertaling naar een hedendaagse interpretatie.
In datzelfde opzicht kreeg het vloerpatroon eveneens een abstracte vertaling met duidelijke lijnen en respect voor de oorspronkelijk gebruikte materialen, zwarte kalksteen en witte marmer. De volledige vloeroppervlakte is voorzien van vloerverwarming om dergelijk volume comfortabel te kunnen verwarmen. Onder het dakvolume bevinden zich ventilatietechnieken en via openingen in de koepels wordt de grote zaal voorzien van verse lucht.

Uniek avant la lettre
Achteraan de kerk werden de ruimtes ingericht die kunnen dienen als kleinere polyvalente expositieruimtes. Op de eerste verdieping kunnen kleinere evenementen georganiseerd worden in de aparte loungebar met een uniek uitzicht over de binnenbeuk. Voor elk event is een aangepaste sfeer mogelijk, dankzij de computergestuurde verlichting (kleuren, lichtintensiteit,...). Een uniek decor dat bij iedere gelegenheid anders ingevuld kan worden.

Fotoʼs: Tom Van Ryckeghem