Project in de kijker

input/output architecten

Met de herinrichting van een oud magazijn in het hart van Sint-Niklaas maakte architectenbureau input/output-architecten van hun eigen kantoren een paradepaardje.

Jao Smet, architect van input/output-architecten licht het bouwproject toe: “Het voormalige magazijn van 4,5 meter breedte en 68 meter diepte in het centrum van Sint-Niklaas werd verbouwd tot rijwoning met architectenbureau. De lichttoetreding, door middel van patio's en dakkoepels, heeft de visuele en functionele relaties in het pand bepaald.

De carport en inkom/traphal worden als overgangszone gebruikt tussen woning en bureau. De eigenlijke woning is opgevat als één ruimte die door middel van vides de 2 verdiepingen verbindt. De centrale vide  bevat de circulatie en brengt door middel van een 6m2 groot glazen daklicht tot diep in de woning licht.

De materialiteit en de verlichting maakt het verschil tussen woning en kantoor duidelijk. Daar waar in de woning vooral zichtbeton en parket wordt gecombineerd met punctuele verlichting, wordt in het kantoor met betontegelvloer en wit geschilderde recuperatiebaksteen gebruik gemaakt van lijnen met daglichten. De volledige begane grond wordt als kantoor gebruikt. Deze is opgebouwd rondom de bestaande daklichten en nieuw toegevoegde patio's die al naargelang het moment van de dag telkens weer een andere sfeer brengen in de ruimtes. De circulatie verbindt de functies die van publiek naar privé zijn gekoppeld met elkaar.”