Project in de kijker
Passiefhuisstandaard op grote schaal geïmplementeerd




Vanaf mijn start als architect, in het jaar 2000, merkte ik dat zowel bij verbouwing als nieuwbouw een groot aantal bouwheren open stond voor doorgedreven energiebewust (ver)bouwen. Dit onder grote – en terechte – voorwaarde van elke bouwheer dat we een mooi ontwerp en het beoogde comfort binnen hun maandbudget realiseren. Deze uitdaging “hoe de wensen van de bouwheer op vlak van comfort, architectuur, maandbudget, timing,… in een energetisch en maatschappelijk verantwoord project gieten” is de queeste in al mijn projecten.
Mijn eerste passiefhuisproject (opgeleverd en gecertificeerd in 2005) was voor mij een doorbraak in deze zoektocht. De uitvoeringsdetails van dit project waren sterk geïnspireerd op de Duitse en Oostenrijkse voorbeeldprojecten. De Duitse passiefhuis rekenstandaard werd aangevuld met de Belgische klimatologische gegevens. Strenge voorwaarden betreffende isolatiewaarde, luchtdichtheid, koudebrugvrij bouwen en ventilatie waren de sleutel voor een hoog comfortgevoel in het passiefhuis! In de volgende projecten realiseerde de combinatie passiefhuis met de juiste technieken voor ventilatie, verwarming en sanitair telkens een zeer aangenaam binnenklimaat en comfort heel het jaar door. Eén van de bewoners citeert het gevoel als volgt “in onze woning is het elke dag lente”.
Bij de opening in februari 2009 van het eerste gecertificeerde passiefhuis opgebouwd in snelbouw (de kijkwoning van Bostoen NV in Lochristi) is de schaalvergroting van passief bouwen gestart. Een ruim jaar voordien, eind 2007, ben ik op vraag van deze bouwfirma gestart met dit project. De voordelen van een passiefhuis waren voor iedereen duidelijk: een aangenaam comfort voor de bewoner in een maatschappelijk verantwoord bouwconcept. De opdracht: ontwikkel nu een passiefhuis bouwconcept dat kan uitgevoerd worden door de traditionele bouwvakker. In deze zoektocht werd alles onderzocht: wat verwacht een bouwheer? Wat zijn de vaardigheden van een traditionele bouwvakker? Wat zijn de vereisten van passief bouwen? En vooral… hoe kunnen we alle eisen laten samenvloeien in een bouwmethode die “First time right” het hele bouwproces (van ontwerp tot oplevering en bewoning) kan doorstaan. “First time right” is bij deze de sleutel tot kostenbewaking en bijgevolg ook de sleutel tot betaalbaarheid. Vandaag zijn onder mijn begeleiding reeds meer dan 300 passiefhuizen afgewerkt, allen met certificaatgarantie. Van de reeds gecertificeerde zijn 75% ook nulenergie gecertificeerd dankzij de toepassing van een geothermische warmtepomp en zonne-energie. Deze nulenergiewoningen scoren tussen E20 en E -10.
Om op dergelijke schaalgrootte een foutloze uitvoering te kunnen garanderen is een certificatie per project zeer belangrijk. Bovenop de passiefhuiscertificatie, die woning per woning wordt aangevraagd en gekeurd, wordt ook volledige keuring en certificatie van het ventilatiesysteem gedaan, zodat de bewoner een 100% garantie op correcte uitvoering en gebruik heeft.
De volgende stap in schaalvergroting is het openstellen van projecten. De passiefhuizen op de afbeeldingen zijn projecten die open gesteld zijn voor het grote publiek. In oostende en lochristi kan je er een nachtje over slapen of nulenergie bouwen ook voor U het antwoord is op het vraagstuk “comfort, architectuur, maandbudget, timing,… in een energetisch en maatschappelijk verantwoord project gieten” .
Tekst: Architect Christophe Debrabander, www.archicd.be | Fotografie: www.amdk.be