Project in de kijker

Uitbreiding vrijstaande eengezinswoning via toevoeging volume in staalskelet

De oorspronkelijke vrijstaande eengezinswoning dateert van 1997. Meer dan 10 jaar later beslisten de bewoners om de woning uit te breiden en aan te passen aan de nieuwe noden van het gezin. Er werd een nieuw modern en contrasterend volume in staalskelet toegevoegd die voorziet in een tuinberging, een bijkomende slaapkamer en een ruime tuinkamer met groot zonneterras.

De wit gelakte stalen structuur zoomt niet alleen de grote raampartijen en de donkergrijze gevelbekleding af, maar ook het ruime zonneterras dat tot over de zwemvijver loopt. De 25 meter lange zwemvijver is vervaardigd uit glad afgewerkt zichtbeton gemaakt van wit cement en strekt zich uit over zowat de volledige breedte van de glooiende tuin. Door het water van de zwemvijver te laten circuleren via een tweede vijver met aangepast beplanting, wordt het water op een natuurlijke manier gezuiverd.

De staalstructuur van de uitbreiding werd dus bewust zichtbaar gelaten en bevindt zich volledig buiten. Het beschermd volume werd als het ware als een doos in het stalen skelet geschoven. Die doos bestaat voornamelijk uit grote superisolerende ruiten en een geïsoleerde houten roostering. Enkel zo kon elke koudebrug uitgeschakeld worden.

De nieuwe tuinkamer als uitbreiding van de leefruimte, bevindt zich in het midden van de strak aangelegde tuin, naar een ontwerp van tuinarchitect Filip Van Damme. Het ‘koud’ tegen elkaar plaatsen van de grote ruiten zorgt voor een ononderbroken panorama naar buiten. Het drempelloos doortrekken van de vloer en van het  plafond met ingewerkte en willekeurig geplaatste moderne verlichting laten ‘binnen’ en ‘buiten’ in elkaar overvloeien.

Een gedetailleerd ontworpen barmeubel tussen de keuken en de tuinkamer, in zwart geplooid staal, geeft de uitbreiding een vrolijke toets en zorgt mee voor een aangename sfeer in de tuinkamer.

Een bundel stalen kolommen in wit, is speels opgesteld en draagt de doorschietende luifel. De bewegende lamellen zorgen er op hun beurt voor dat een deel van het terras gebruikt kan worden bij regenweer.

september 2012
Architecten Delobelle bvba
Projectgegevens
Hadewijchlaan 2
8500 Kortrijk