Project in de kijker

Wellington Hippodroom Oostende

Team:
TV BURO II & ARCHI+I - Romain Berteloot [restauratie]
OA. Studiebureau Ney & Partner [Stabiliteit]
W&B Coördinatiebureau [Veiligheidscoördinatie]
Arch. Xavier Callens [ontwerparchitect]
Arch. Jo Baeke [projectarchitect]
Interieurarchitect BURO II & ARCHI+I
Int. arch. Katty Ghekiere [interieurarchitect]

Opdrachtgevers:
Kon. Renvereniging Oostende nv
Kinepolis Group
Kon. Renvereniging Oostende nv, nv Wellington Golf Park en Immo Desimpel

In opdracht van de Koninklijke Renvereniging Oostende nv, Kinepolis Group, nv Wellington Golf Park en Immo Desimpel sloeg een team van ontwerpers de handen in mekaar om de site rond de Wellington Hippodroom in Oostende een complete make-over te geven.

Geschiedenis

De site van de Wellington Hippodroom kent een rijke geschiedenis. Begin negentiende eeuw pootte Napoleon er zijn Fort Royal neer. De bouw ervan was nog niet afgewerkt toen de kleine keizer ten val werd gebracht. Engelse soldaten werkten het fort af met Nederlands geld. Het zou dan ook later naar de Engelse overwinnaar van de slag bij Waterloo, Wellington, genoemd worden. In de zeventig daaropvolgende jaren diende het fort als legeringsplaats voor verschillende troepenmachten. Tegen het einde van de eeuw was het bouwwerk in verval geraakt.

In 1883 gaf Koning Leopold II samen met de Hertog van Wellington het startschot voor een gloednieuwe renbaan op de site. De renbaan was een voltreffer en zou de jaren daarop een trekpleister worden voor de groten der aarde. Naast Leopold II was ook de Sjah van Perzië er regelmatig te vinden. In het interbellum was de Wellington renbaan één van de belangrijkste in Europa. In de Tweede Wereldoorlog raakten het grootste deel van het terrein en heel wat gebouwen vernield. Sindsdien diende de site als decor voor heel wat grootschalige evenementen. Niet alleen vindt het Belgisch kampioenschap veldlopen er jaarlijks plaats, velen zullen zich ook nog de passages van Michael Jackson (1997) en Bon Jovi (2003) herinneren. In 1998 werd de renbaan, met inbegrip van de oefenbanen, als stadsgezicht beschermd. In 2004 opende de Wellington Golf Oostende met terreinen op de vroegere renbaan de deuren.

De renovatiewerken

Clubhuis

Het beschermde ‘kasteeltje’ – in de volksmond ‘de Duivenschietinge’ – dat dateert uit 1899, werd gerestaureerd en verbouwd tot het nieuwe clubhuis van de Wellington Golfclub. Het moderne interieur integreert op een gevoelige manier de waardevolle materialen en kleuren uit het verleden. Het clubhuis is vandaag zonder twijfel één van de trekpleisters van Oostende.

Op de eerste verdieping van het clubhuis bevindt zich het restaurant The Pigeon. Het moderne interieur sluit naadloos aan op materialen en kleuren uit het verleden. Het terras biedt een prachtig uitzicht op het golfterrein, de hippodroom en de skyline van Oostende.

Bioscoopcomplex

Functionaliteit en een goede stadslandschappelijke integratie stonden centraal in dit ontwerp. Door integratie in het landschap en interactie met de rest van de site voorop te stellen, is het volume niet rechthoekig. Het concept is geënt op de voetgangersstroom, vertrekkend vanuit de Koninklijke Gaanderij, door de
foyer langs de renbaan. De open foyer beslaat de volledige 180 m lange voorgevel en volgt de natuurlijke helling van het terrein.

De zichten van en naar de tribune van de renbaan werden gevrijwaard. Door de keuze voor de zinken gevelbekleding met horizontale geleding krijgt de gevel een gelaagdheid en dynamiek die bijzonder goed past bij de gonzende activiteit van de Troonstraat.

Residentie ‘Wellington Golf Park’

De 114 appartementen aan de Koninklijke Renbaan maken deel uit van een ruimere ontwikkeling van de site rond de Renbaan. Het gebouw laat door zijn kolomstructuur een flexibel gebruik toe naar de toekomst toe. Het maritieme karakter is terug te vinden, zowel in vormgeving als in materiaalgebruik, in de grote glaspartij en in het gebruik van wit beton. Door de continue terrassen maakt de zee deel uit van de beleving van het wonen in dit gebouw